VEGETARIJANSKA ISHRANA


 

ČAPATI – INDIJSKE POGAČICE

 

Primjetno je da sve više ljudi traga za zdravim i prirodnim načinom života, tako da se samo po sebi nameće i pitanje naše svakodnevne zdrave i prirodne ishrane. Neizostavan elemenat toga čini i pravilan odabir namirnica kod kupovine ili kod uzgajanja i branja, te njihovog adekvatnog pripremanja.

 

Sada je i pogodno vrijeme za ovakve teme, jer je sezona u toku, imamo veći izbor svih vrsta povrća, voća, žitarica, mliječnih proizvoda, šumskog voća i plodova, orašida i tako to.

 

Također, već sam dobio nekoliko sugestija da možda otvorim poseban blog sa ovakvim temama, jer svako od nas mora jesti svaki dan da bi očuvao dušu i tijelo skupa. Jedna mi je simpatična posjetiteljka blogova iz Beograda još prošle godine sugerirala da „okačim i  po neki recept“ kako se ona slikovito izrazila, pa evo počinje.

 

Da bi se bar donekle zaokružile vedske teme, neophodno je informirati ljude šta ustvari ljudska bića treba da jedu – šta nam je karmički dozvoljeno da konzumiramo, te šta se smatra, od drevnih vremena, da je nedodirljiva hrana za inteligentna ljudska bića.

 

U Indiji postoji dobra izreka – „Reci mi šta jedeš, pa ću ti reći ko si“. Na ovom blogu, u zavisnosti od toga koliko mi to budu dozvoljavale mogučnosti, biće dosta vegetarijanskih recepata iz više bonafide vegetarijanskih kuharica, tako da to vrijedno ljudsko znanje ne ostane u prašini i sakriveno od očiju većine dobronamjernih ljudi.

 

Biće postepeno govora i o teoriji vegetarijanstva, te o vegetarijanstvu kroz sve svjetske religije. Pored toga, biće predočene i izjave duhovno naprednih osoba po istoj temi, kao i nekih današnjih naučnika i na drugi način poznatih ljudi.

 

Ponekada će se pojaviti i neki malobrojni, kao moji vlastiti recepti – odnosno već isprobani recepti sa nekim mojim nijansama. Inače i sam se hranim, čini mi se jako jednostavno i prirodno, tako da imam podosta realizacija oko naše prirodne ishrane i pripremanja hrane.

 

Nadam se da će dobru većinu zanimati kako napraviti dobre vegetarijanske pice, indijski sladoled itd.

 

Treba odmah na početku naglasiti, vegetarijanstvo je samo pola puta, dakle kada već postepeno pređemo na djelimičnu, a nekada kasnije i u potpunosti na vegetarijnsku ishranu, preostaje nam poduži put da tu sada već potpuno prirodnu hranu i preparacije koje sami napravimo, pripremamo sa stavom da ih prvo ponudimo Svevišnjem Gospodinu Krishni i da ih na taj način produhovimo, zahvalimo se na datim nam namirnicama i žitaricama za prehranu sebe i svoje porodice, te da na taj način dobijemo preparacije i prirodnu hranu sada oslobođenu karme, te hranu koja nam neće donijeti stres u životu, već naprotiv određeno smirenje uma i naš postepeni prelazak u gunu vrline.

 

Najbolje je svu hranu pripremati sam. U svakom slučaju treba izbjegavati u potpunosti hranu koja je napola ili sva pripremljena i prodaje se po marketima, čak i po trafikama, kao čips i drugo.

 

Moramo znati da jedemo karmu onoga ko namirnice stavlja na vatru – tako da je najbolje da postepeno spaljujemo svoju vlastitu karmu, pripremajući i stavljajući preparacije na vatru.

 

ČAPATI – INDIJSKE POGAČICE

 

POTREBNI SASTOJCI:

 

Brašno ½ kg – 2/3 crnog i ½ bijelog

Mlaka voda – približno 1 čaša

So – 1 ½  malu kašićicu

Maslac — 2 velike kašike

 

PRIPREMA: U velikoj posudi pomiješamo obje vrste brašna – bijelo i crno, te dodamo so i izmiješamo. Postepeno dodajemo vodu i miješamo dok ne dobijemo mekano tijesto. Tijesto mijesimo na radnoj površini 6-8 minuta, dok ne postane glatko, a zatim ga zamotamo u vlažnu krpu i pustimo da miruje 30 minuta. Potom oblikujemo 15 kuglica iste veličine. Svaku uvaljamo u malo brašna, pa valjkom razvaljamo pogačice debljine 2 mm. Višak brašna otresemo dlanovima.

 

Zagrijemo crnu tavu na vatri srednje jakosti i stavimo čapati. Kada se na površini tijesta pojave mali mjehurići, okrenemo čapati na drugu stranu i pečemo dok se ne napuhne. Tad hvataljkama izvadimo čapati i držimo ga nekoliko sekundi na otvorenom plamenu vatre – recimo na plinskom štednjaku – dok se ne napuhne kao lopta. Obje strane čapatija pečemo dok se ne pojave crne tačkice. Ne smije ostati ni jedno vlažno mjesto. Hvataljkama istisnemo vazduh iz čapatija i jednu stranu premažemo sa malo maslaca – putera i slažemo ih jedan na drugi. Serviramo tople, uz dal i bijelu rižu i dr.

 

 

 

 

REFERENCE:

 

  • VEGETARIJANSKA KUHARICA – Centar za vedske studije – Zagreb 1993

 

 

 

 

sonagaurangadas

Komentariši