ŠRIKANT – INDIJSKI SLADOLED


 

 POTREBNI SASTOJCI:

 

  • Jogurt – 10 čaša
  • Šećer – 200 grama
  • Badem – 50 grama
  • Kardamom mljeveni – ¼ male kašike

 

PRIPREMA:

 

Jogurt ulijemo u gustu gazu i ostavimo da se cijedi 24 sata. Bademe ubacimo u ključalu vodu i nakon 4-5 sekundi procijedimo, ogulimo i sitno isjecakamo. Pržimo ih u tavi na malo maslaca – putera, dok ne poprime svijetlo-smeđu boju.

 

Procijeđeni jogurt stavimo u posudu, dobro promiješamo spiralnom žicom i umiješamo ostale sastojke.

 

Prije serviranja šrikant rashladimo u frižideru. Umjesto kardamoma – ako ga ne možemo nabaviti – i badema, možemo staviti neko voće – jagode, maline i slično.

 

(Vegetarijanska kuharica – Centar za vedske studije – Zagreb 1993)

 

 

ŠRIKHAND – ZGUSNUTI JOGURT

 

Evo još jednog recepta za istu preparaciju, za sladokusce. Ovaj je ukusan slatkiš vrlo lako pripremiti. Može se poslužiti sa puriyima, rashlađenog po želji. Možete ga i zamrznuti u posudicama za puding i poslužiti kao ledeni desert.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

  • 1,4 litre jogurta
  • ¼ kašike šafrana u prahu ili pet tučaka šafrana
  • 150 grama šećera u prahu – može i običan šećer

 

 

PRIPREMA

 

U dvostrukoj gazi objesiti jogurt iznad zdjele – kako biste uhvatili tekućinu. Neka se cijedi preko noći ili najmanje 5 sati. Potom ga prebacite u zdjelu. Ocijeđeni jogurt mora biti gust i upola manje zapremine. Dodajte šećer u prahu i šafran te promiješajte pjenjačom. Ako koristite šafranove tučke, najprije ih malo namočite u malo ružine vodice.

 

Šrikhand možete aromatizirati i sa 50 grama zgnječenog bobičastog voća, sa zdrobljenim pistacijama, s nekoliko kapi ružine vodice ili maslaca ili kašikom naribane korice limina ili naranče.

 

VRIJEME CIJEĐENJA – tokom noći ili najmanje 5 sati.

VRIJEME PRIPREME – 10 minuta

 

 

(VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja dasa)

sonagaurangadas

Komentariši