VEGETARIJANSKE PICE
 

Ovaj recept za vegetarijanske pice nastao je kao mješavina između recepata koje upotrebljavaju moji prijatelji i na osnovu nekih mojih specifičnih ukusa. Tako će i kod vas da prevagne poneka vlastita nijansa u pripremanju i pečenju pica. Ako nekada i nemamo neki od začina ne treba da se puno brinemo, pice će biti jako ukusne i ako im dodamo najvažniji začin – a to je naš stav da ih pravimo za svoje prijatelje i da ih prvo ponudimo Krishni na oltaru i to po mogučnosti ukrašene sa svježim ili barem osušenim listićima i manjariyima Tulasiya. Ukoliko još nemamo oltar, možemo barem izgovoriti Hare Krishna maha-mantru – situacija će već biti bitno drugačija – povoljnija za nas.

 

Ovo je približni recept za oko 30 pica, a svako će već prema svojim afinitetima da doda neki od začina više ili manje ili pak omjer brašna i dr. Ako pravimo samo desetak ili manje pica, potrebne količine se umanje već po želji.

 

Tako nam za desetak pica treba oko 2 kg brašana – ½ bijelog i ½ crnog iintegralnog pšeničnog – i to ako ćemo napraviti i po koju deblju picu, te otprilike 700 gr pasata – dakle uzmemo jedno pakovanje od 500 gr + jedno od 200 gr., jedna malo pakovanje kukuruza šečerca od nekih 280 gr – kako ga obično pakuju, te  ½  ili manje cijelog sira Livada, te ostali satojci i začini kao dole samo u manjim količinama.

 

Pice budu ukusne i dan-dva poslije pečenja, slobodno ih možemo koristiti, ako ih stavimo u frižider lijepo posložene i zamotane u al-foliju pa zatim u najlonske kese. Lično nekada napravim i nekoliko debljih pica pa mi tako posluže i kao kruh i to za nekoliko dana, tako da ne moram kupovati kruh iz marketa – najbolje je kada jedemo isključivo hranu, koju sami pripremamo i stavljamo na vatru.

 

POTREBNI REKVIZITI:

 

 • Picomat sa kamenom pločom
 • Veća čista radna ploha za valjanje pica i za pečenje
 • Drveni valjak za valjanje pica
 • Daščice za stavljanje pica na pečenje
 • Metalna ravna lopatica za struganje kamene ploče picomata
 • Odgovarajuće posuđe za umijesiti tijesto i pasato — salsu
 • Manje posudice za pojedine sastojke

 

 

POTREBNI SASTOJCI ZA 30 PICA

 

 • 5 – 6 kg brašna – ½ bijelog brašna i ½ crnog integralnog
 • 2 ½  litra pasata
 • Sir „Livada“ – oko 2 čitava kom x 1 ½ kg
 • Maslinovo ulje ½ l
 • Origano
 • Bazilika
 • Kurkuma
 • Asafoetida
 • Estragon
 • Morska so
 • Svježa germa – ili suhi kvasac
 • Šećer
 • Paprika svježa
 • Paradajz svježi
 • Patliđan svježi
 • Tikvica svježa
 • Kukuruz u konzervi ili svjež mladi
 • Masline u različitim pakovanjima

 

PRIPREMA:  U nekoj manjoj posudi stavimo svježu germu – kvasac ili suhi kvasac u malo tople vode i malu kašiku šećera da se otopi. Po uputstvu proizvođaća suhog kvasca potrebna je jedna kesica na 500 grama brašna – pa nam treba šest kesica ili ako je svježi kvasac — germa u pitanju, onda jedno pakovanje. U međuvremenu smo u odgovarajaćoj posudi podgrijali-smlačili potrebnu količinu vode za umijesiti brašno. Ako vodu pregrijemo, tada je valja razblažiti sa hladnom vodom.

 

U većoj posudi zamijesimo brašno sa toplom vodom, dodamo otopljeni kvasac, so prema ukusu, nekoliko kašika ulja od suncokreta – dakle običnog ulja i čvrsto mijesimo dok ne dobijemo ravnomjernu smjesu. Tijesto za pice treba da je malo čvršće – da se ne bi lijepile kod valjanja i stavljanja na picomat na pečenje. Na kraju tijesto u posudi pokrijemo čistom plahtom i pustimo da se nadiže oko 45 min. Poslije nadizanja, tijesto premijesimo i valjamo pice jednu po jednu i stavljamo na pečenje sa dodacima.

 

Dok se tijesto nadigne imamo sasvim dovoljno vremena, ako smo brzi ili zovnemo nekoga da nam pomogne malo ko je entuzijastičan oko reckanja povrća i valjanja pica, da pripremimo salsu – pasato za polijevanje pica, te da narežemo povrće i pripremimo u odgovarajuće posudice, kao i masline i kukuruz koje malo properemo i ocijedimo.

 

U pogodnu šerpu ili manji lonac istresemo 2 ½ litra pasata – paradajz sosa, dodamo i malo vode jer će nam nekada biti pregusto, stavimo na vatru na štednjak, dodamo u pasato kašiku maslinovog ulja, nešto origana, bazilike, so, malo kurkume, đinđera u prahu, malo asafoetide i pustimo smjesu samo da baci ključ, te odmah skidamo sa vatre.

 

Zatim pripremamo reckano povrće. Nekoliko svježih zdravih paradajza isjećemo što tanje – to bolje — na ploške i lijepo ih poredamo u krug na pogodni veći tanjur ili neki pleit.

 

Zatim isto tako pripremimo nekoliko paprika – isjećemo ih na tanke režnjeve. Po želji možemo također isjeći na tanke ploške nekoliko patliđana i/ili sasvim mladih tikvica. Ako nam baš ne ide od ruke tanko reckanje povrća možemo pokušati upotrebiti reckani nož za rezanje kruha, a ako i to ne ide, tada da nam paprike, patliđani i/ili tikvice ne bi ostali skroz sirovi ako su deblji – prvo ih malo propržimo u crnoj tavi bez masnoća.. Sve to lijepo posebno poredamo, da nam je pri ruci – stavimo plejtove blizu picomata na radnu plohu gdje ćemo valjati pice, aranžirati ih sa povrćem i dodacima i stavljati na pečenje na picomat.

 

Zatim nam preostaje da izerendamo polutvrdi masni sir „Livadu“ – Pomurske mlekarne naprimjer. Obično se upotrebljava ovaj sir zbog toga što ima bar neke garancije da nije siren sa mayom – dakle da sirište nije od telećeg želuca već da je sir usiren prirodnim putem i dodacima. Izerendani sir također pripremimo u odgovarajuću posudu blizu radne plohe na dohvat ruke.

 

Ja u te svrhe koristim veliki trpezarijski sto koga rasčistim, dobro ga dekontaminiram i prebrišem da bude čist i zatim na njemu ima dovoljno mjesta i za picomat, posudu sa tijestom, male posudice ili plejtove sa nareckanim povrćem, maslinama, kukuruzom, a tu negdje pri ruci treba da nam bude i lonac sa salsom-pasatom sa kutljaćom za posipanje, izerendani sir, te maslinovo ulje i origano koje ćemo dodavati na svaku picu. U blizini također pripremimo neke ubruse za stalno brisanje ruku po potrebi.

 

Taman kada to otprilike završimo i tijesto se nadiglo, premijesimo ga uzmemo tijesta za dvije pice i ponovo prekrijemo. Na veću radnu plohu pospemo malo brašna da se pice ne lijepe prilikom valjanja, jednu loptu tijesta također pospemo brašnom i izvaljamo u picu debljine otprilike 5-7 mm. Premjestimo picu na daščice za nošenje, koje smo također predhodno posuli sa brašnom po čitavoj površini inače će nam se pice zalijepiti za njih. Rubove pice skroz uokrug sa kažiprstom i palcem obje ruke malo nadignemo, stiskajući ih i praveći kao malo uzdignuće po obodu pice, tako da se pasato ne razljeva prilikom pečenja.

 

Zatim pospemo kutljačom pasato – salsu i razmažemo po čitavoj površini pice ravnomjerno. Potom redamo nešto opranog kukuruza u zrnu po površini pice, zatim lijepo poredamo reckano povrće – paradajz, paprike, patliđan, tikvicu, dodamo po koju maslinu po želji – možemo miješati nešto crnih a nešto zelenih maslina – pospemo izerendanim sirom i na kraju pospemo maslinovog ulja po želji i origana sa malom kašicicom.

 

Sada već pripremljenu picu prenosimo sa dvije daščice i postavljamo pažljivo na već zagrijani picomat. Ako vam je noviji picomat – postavite ga na jačinu 2.5 a može i do blizu 3 ali čim se počne dimiti – smanjite opet na 2.5. Pice se obično peku oko 5-8 minuta, a ako su deblje i nešto duže – desetak minuta. To je opet personalno – kako vi volite. Pri samom kraju pečenja pice, kao i nakon pečenja i vađenja iz picomata, također možemo dodati na svaku picu još malo maslinovog ulja te origana. Što se mene tiće, kako god da ih pečem – na kraju sigurno obližem prste – kao što bi se reklo. Pice pečene na picomatu sa kamenom pločom zaista božanstveno mirišu i izgledaju.

 

Dok se jedna pica peče, pripremamo slijedeću i tako redom. Ako nam kojim slučajem preostane nešto nareckanog povrća ili sira, možemo ga povećano staviti na zadnju picu ili na zadnje dvije – tako da se ništa ne smije baciti.

 

Prve dvije pice, ukrašene sa mladim listovima i manjariyima Tulasiya fino ponudimo našim Božanstvima na oltaru dok su još tople i sa nekim mliječnim proizvodima ili sa voćnom salatom u prilogu, a dok traje ponuda oko 15 minuta, mi nastavljamo raditi na drugim picama.

 

Ako je slučajno nešto zaboravljeno, dodaćemo – bez brige!

 

PRIJATNO ČAŠĆENJE!

 

Slika u naslovu i u galeriji – već ponuđene pice Krishni na oltaru i pripremljene  za čašćenje mojih prijatelja bhakta, te izgled oltara sa jednom od ponuda drugih preparacija Božanstvima.

sonagaurangadas

Komentariši