MITHA LASSI ZA VRELE DANE




 

 

SLATKI NAPITAK OD JOGURTA

 

Mitha lassi je indijski frappe i napitak koji bhakte naješće poslužuju na svečanostima ali i u svakodnevnoj ishrani. Lako se priprema i svi ga vole, može se i rashladiti po želji, kada su vreli dani. Najbolje je rastopiti sladilo u malo tople vode ili ga staviti odmah u jogurt 20 minuta da se malo otopi.

 

  • 850 ml jogurta
  • 575 ml hladne vode
  • 6 kašika šećera ili
  • 5 kašika meda
  • 1 mala kašika ružine vodice
  • ¼ male kašike mljevenog kardamoma

 

 

Sve sastojke treba  dobro izmješati u mikseru, po mogučnosti, dok se površina lassija ne zapjeni. Po želji još rashladite u frižideru.

 

Umjesto ružine vodice i kardamona može se dodati 2 kašike soka od limuna, 2 kašike voćnog sirupa ili 50 grama zdrobljenih bobica, zrelih banana ili zrelog manga. Mango je zreo kada je žut i crven.

 

Vrijeme pripremanja – 10 minuta.

 

 

REFERENCE:

 

  • VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adhiraja dasa

 

 

 

 

 

sonagaurangadas

Komentariši