ŠAK




 

 

ŠPINAT [spinach]  — ILI DRUGO LISNATO POVRĆE — KUHAN SA KROMPIROM

 

Šak je bio omiljeno jelo Šri Caitanye Mahaprabhua – koji se milostivo pojavio prije nešto više od 500 godina u zapadnom Bengalu da bi raširio pjevanje Hare Krishna maha-mantre u cijelom svijetu. Može se pripremati od špinata ili drugog lisnatog povrća poput blitve, listova rotkve ili listova brokolija.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

  • 1 kg svježeg lisnatog povrća
  • 2 kašike maslaca ili ghija
  • ½ kašikice koromača [fenela]
  • ½ kašikice ribanog svježeg đumbira
  • 2 usitnjene ljute papričice bez sjemena
  • ½ kašikice kurkume
  • 1/4 kašikice asafoetide – već prema želji
  • 2 krompira
  • 1 kašikica soli
  • 2 kašikice limunovog soka

 

PRIPREMA

 

Dobro oprati lisnato povrće i odstraniti tvrde peteljke. Procijediti i nasjeckati. U kadhaiju ili posudi srednje veličine zagrijati maslac – puter ili pročišćeni maslac ghee, ko praktikuje, i zajedno propržiti koromač, ribani đumbir i ljute papričice 30-40 sekundi.

 

Dodati mljevene začine, kratko pržiti i odmah potom dodati kockice ranije oguljenog, opranog i na kockice isječenog krompira. Pržiti miješajući 8 -10 minuta, dok ne poprime sa svih strana lijepu zlatastu boju.

 

Dodati lisnato povrće – u ovom slučaju špinat ili blitvu naprimjer – poklopiti i lagano kuhati oko 15 minuta dok krompiri ne omekšaju. Ako je lisnato povrće sočno i lako se kuha, neće mu trebati dodavati vodu, ali ako ostane suho i treba mu više kuhanja, doliti malo vode.

 

Maknuti sa vatre, dodati so i sok od limuna i promiješati.

 

Uz šak se može poslužiti vrući ćapatiji ili bijela riža te juha od dahla – pripremanje će biti opisano kasnije

 

Vrijeme pripremanja i kuhanja – 30 minuta.

 

KOMENTAR:  Začini i način njihove pripreme će biti objavljeni kasnije nekada. Jedan prilično širi spisak začina i njihove kraće opise do tada imate i na više postova na mom blogu:

 

 http://ayurveda.blogger.ba/

 

 

REFERENCE:

 

  • VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja dasa

 

 

 

sonagaurangadas

Komentariši