RAJASTAN SABJI [RAĐASTAN SABĐI]


 

KARFIOL [CVJETAČA] I KROMPIR U JOGURTU

 



POTREBNI SASTOJCI:

 

  • Karfiol [cvjetača] — jedna veća
  • Krompir – 1 kg
  • Paprika  — ½ kg
  • Grašak — 1 ½ čaša
  • Badem – 1 čaša
  • Grožđice – ½ čaše
  • Kumin – ½ male kašikice
  • Gorušica – 1 mala kašikica
  • Čili – 2 kom.
  • Anis — ¼ male kašikice
  • Asafoetida – ¼ male kašikice
  • Kurkuma — 1 ½ mala kašikica
  • Korijander mljeveni – 1 mala kašikica
  • Garam masala – ako imamo — 1 mala kašikica
  • So – 2 male kašikice
  • Ghee [ghi] – pročišćeni maslac ili maslac [puter] – 2 velike kašike
  • Jogurt – 2 ½ čaše

 

 

PRIPREMA I KUHANJE:

 

Karfiol [cvjetaču] izrežemo na cvjetiće, operemo i kratko prokuhamo – tako da se ne raspadne. Krompir operemo, ogulimo, izrežemo na kockice veličine 1 cm i ispržimo u dubokom gheeyu.

 

Očišćeni grašak skuhamo u vodi. Grožđice operemo i procijedimo. Bademe ubacimo u kipuću vodu, prokuhamo nekoliko sekundi, procijedimo i ogulimo.

 

U posudi na jakoj vatri zagrijemo ghee [ali ne smije se dimiti] i pržimo bademe dok ne dobiju svjetlosmeđu boju. Zatim dodamo kumin, gorušicu i anis i kratko propržimo pod poklopcem dok gorušica ne zapucketa. Smanjimo vatru i ubacimo čili i asafoetidu.

 

Promiješamo, dodamo sitno isjeckane paprike i pržimo dok paprike ne omekšaju. Dodamo grožđice, kratko popržimo i ugasimo vatru. Zatim dodamo ostale začine, so, jogurt i povrće – te sve dobro zajedno izmješamo.

 

 

 

REFERENCE:

 

  • VEGETARIJANSKA KUHARICA – BBT

 

  

sonagaurangadas

2 komentara

Komentariši