VISHNU MURTI




 

Evo jedne slatke preparacije, dosada sam ih napravio, ne znam ni sam koliko. A i neki moji prijatelji vole da se počaste. Jako je slatko, tako ko voli slatko i jako – svakako je bolje od kupovne čokolade i daleko, daleko zdravije. Obično pravim duple i ½ mjere od dole navedenih, tačnije sve uvećano za 2 ½ puta. Znači za većinu sastojaka – gdje treba uzeti 200 gr. – uzeti 500 gr., a kokosovo brašno 250 gr. To vam preporučujem kasnije kada se malo uhodate, a na početku svakako je dobro i lakše sa navedenim količinama dok steknemo osjećaj.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

  • Brašno bijelo – 200 gr.
  • Šećer u prahu – 200 gr.
  • Maslac [puter] – 200 gr.
  • Kokosovo brašno – 100 gr.

 

PRIPREMA

 

U posudi srednje veličine – voditi računa da je veća po zapremini od zapremine svih namirnica u odabranoj količini radi lakšeg miješanja – na tihoj vatri, rastopimo maslac polagano, dodamo brašno i pržimo stalno i pažljivo miješajući prigodnom drvenom kašikom – znači i u ugolovima šerpe — dok ne dobije zlatastu boju – dok ne počne da žuti – to je otprilike zavisno od jačine vatre jedno 10 minuta ili manje. Ako mislite da vam je masa pregusta slobodno dodajte još 100 – 150 gr. putera – maslaca, ali pazite — ne previše.

 

Zatim ubacimo kokosovo brašno i moramo dobro miješati i u uglovima, te paziti da ne uhvati za dno ili zagori u uglovima šerpe. Kada počne da smeđi zajedno sa brašnom – to je opet zavisno od ukusa kako ko više voli, svjetlije ili tamnije, maknemo s vatre.

 

Pažljivo i jednako umiješamo šećer u prahu. Ja obično masu zatim prebacim u dvije okrugle tepsije i poravnom drvenom kašikom, pokrijem foliom i stavim u veću najlon kesu te u horizontalnom položaju spremim u frižider, da se masa ohladi i zgusne, te stvrdne malo. Prilikom serviranja, potrebno je nožem isjeći na manje kockice ili romboide. Napravljeni vishnu-murti slobodno možete držati i po 15 dana i više u frižideru i pomalo se sladiti.

 

Neko može poslije hlađenja mase da napravi kuglice, zavisno od ukusa.

 

Ovaj je recept kombinacija recepta iz VEGETARIJANSKE KUHARICE – BBT  i nekih mojih iskustvenih saznanja.

 

sonagaurangadas

Komentariši