SABĐI ĆAVAL




 

RIŽA SA MIJEŠANIM POVRĆEM NA KOCKICE

 

Ovo je još jedan veoma jednostavan, ali bogat recept hrane — velikim dijelom u vrlini.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

  • Raznovrsno povrće, izrezano na kockice – ¾ kg – krompir, buranija, karfiol, grašak, tikvice i slično. Povrće treba predhodno da je skuhano ili prženo.
  • Riža – tajlandska – 1 ½ čaša
  • Ghi – 1 velika kašika
  • Maslac – 2 velike kašike
  • Kumin – 1 ½ mala kašika
  • Klinčić – 3 kom.
  • Lovorov list – 2 kom.
  • Čili – 2 kom.
  • Garam masala – 1 mala kašika
  • Biber u zrnu – ¾ male kašike
  • So – 2 male kašike
  • Voda – 2 ½ čaše

 

PRIPREMA I KUHANJE

 

Rižu operemo u tri vode, lagano je trljajući prstima, procijedimo je i ostavimo da se prosuši 20 minuta. U posudi srednje veličine zagrijemo ghee [pročišćeni maslac-puter] ili puter, na jakom plamenu, pa propržimo kumin, miješajući dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Dodamo klinčiće, lovorov list i čili, pa sve pržimo još pet-šest sekundi. Smanjimo vatru, dodamo maslac i rižu, te miješamo dok riža ne postane staklenasta – pomalo prozirna i rahla. Dolijemo vodu, malu kašiku soli, garam masalu [ako imamo] i biber. Poklopimo i malo pojačamo vatru. Kada riža prokuha, smanjimo vatru i nakon 10-15 minuta kuhačom razmaknemo rižu. Ako na dnu nema vode, ugasimo vatru. Rižu ostavimo otklopljenu 10 minuta pa zatim lagano umiješamo već skuhano ili proprženo povrće i ostatak soli.

 

REFERENCE:

 

  • VEGETARIJANSKA KUHARICA – BBT ISKCON

 

 

sonagaurangadas

Komentariši