PAKAURA — PAKORE


 

POPEČCI OD POVRĆA

 

Pakaure se mogu napraviti od gotovo svakog povrća. Bez obzira o kojem se povrću radilo, narežemo ga na komadiće iste veličine, kako bi se jednako dugo pržili. Patliđane, tikvice, krompire, bundevu i mrkvu možemo narezati na ploške ili kockice. Karfiol [cvjetaču] i brokoli mogu se narezati na cvjetiće, a papriku na trake ili prstenove. Prokulice, šparogu i listove špinata možemo pržiti cijele. Poslužene uz ćatni [slatko-ljuto jelo – biće kasnije objavljen recept], pakaure su odličan prilog svakom jelu.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

  • 225 g brašna od slanutka
  • 1 kašika kalinđija
  • ½ kašikice mljevenoga cimeta
  • ½ kašikice mljevene ljute papričice
  • 2 kašikice mljevenoga korijandera
  • 2  kurkume
  • ¼ kašikice asafoetide
  • 2 kašikice mljevenoga rimskog kumina
  •  2 kašikice soli
  • ½ kašikice praška za pecivo
  • 300 ml hladne vode
  • 700 g očišćenog povrća
  • Maslac – puter za prženje ili ghee
  • Biljno ulje za prženje

 

 

PRIPREMA I PRŽENJE

 

U velikoj zdjeli pomiješati brašno od slanutka, začine, so i prašak za pecivo. Polako doliti hladnu vodu i miješati pjenjačom dok se ne dobije glatko, žitko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće.

 

Prije nego se zagrije  ulje kome se doda 2 prsta maslaca, treba narezati svo povrće. Veće komade karfiola — cvjetače potrebno je kratko prokuhati. Ostalo povrće može se koristiti sirovo. Staviti biljno ulje sa maslacem na umjerenu vatru. Maslac i ulje su dovoljno vrući kada kapljica tijesta u njima, uz pucketanje, odmah ispliva. Staviti u tijesto šaku povrća i dobro ga umočiti tako da tijesto potpuno prekrije svaki komad. Svaku vrstu povrća pržiti odvojeno. Svaki komad vaditi iz tijesta odvojeno i brzo stavljati u vruće ulje [kod koga su okolnosti može pržiti i na samom maslacu – puteru ili pročišćenom maslacu – gheeyu]. Pržiti nekoliko minuta dok pakaure ne dobiju zlatnosmeđu boju i postanu hrskave. Izvadite ih i stavite u mrežicu da se cijede. Pakaure pržite uvijek u jednom s!oju, tako da plivaju i slobodno se okreću u maslacu

.

Vrijeme pripremanja i prženja: 20 minuta

 

REFERENCE:

  • VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – The Bhaktivedanta Book Trust — Adiraja dasa

 

 

sonagaurangadas

Komentariši