PAKORE OD PAPRIKA – JEDNOSTAVAN RECEPT

 

Za sve kojima je možda recept za pakore na predhodnom postu malo prekomplikovan – evo jednog jako jednostavnog, da ne može biti jednostavnijeg recepta, po kome inače i sam češće spremam pakore, pogotovo sada kada je sezona paprika u toku.

 

I kasnije kada nestane svježih paprika, mogu se po istom receptu također praviti i pakore od mrkve celera, isječene na ploške kao i od karfiola – cvjetače, ali i od drugog povrća koje bude dostupno – sve zavisi od našeg afiniteta prema pojedinim vrstama povrća, a to ide prema predominirajućim doshama u našem organizmu, a to se povremeno malo mijenja zavisno od godišnjih doba, doba dana i drugih faktora. Recimo, u koga je trenutno dominantnija pitta dosha – tada će osoba vrlo vjerovatno više da voli paprike, a od voća recimo dinje i kruške i tako to. O doshama, koga interesuje, ima više na mom blogu o Ayurvedi – http://ayurveda.blogger.ba/

 

 

POTREBNI SASTOJCI

 

  • 10-20 paprika – ovisno za koliko dana i osoba se prave pakore
  • Brašno
  • Biljno ulje
  • Maslac — puter
  • So
  • Malo kurkume – prema želji

 

 

PRIPREMA I PRŽENJE PAKORA

 

Paprike dobro oprati, očistiti sjeme i odstraniti dio oko peteljke koji se ne može baš najbolje oprati, isjeći na uske trake po dužini paprike, pa ih zatim prepoloviti ili izrezati na više dijelova – ako je u pitanju veća paprika. Praktikujem obično isjeći paprike na komadiće iste veličine – otprilike veličine malog prsta.

 

U jednoj zdjeli ili plastici zamutite brašna koliko će vam biti dovoljno za vašu odabranu količinu, so i vode. Miješati recimo drvenom kašikom ili pjenjačom dok se ne dobije masa dovoljno gusta – da nije previše rijetka da može ostati na paprikama. Ako pravite veću količinu pakora tada u poseban sud zamijesite masu za pohovanje, a u poseban se odlije dio te mase i zatim se stavi izrezanih paprika po želji, može čak za više tura i dobro se izmiješaju sa masom od brašna. Po želji tada možemo dodati i prstohvat-dva kurkume Kada nam ponestane mase ponovo je dodajemo dovoljno iz prvog suda.

 

Zagrijemo biljno ulje i dodamo dva prsta maslaca – putera, to će podariti posebnu ukusnu aromu pakorama. Svakako, ko ima mogučnosti može pržiti pakore komplet na maslacu ili pročišćenom maslacu – gheeyu. Širom kašikom za povrće dodamo jedan red – sloj narezanih paprika dobro umoćenih u masu od brašna — u vruče ulje i maslac, ali ne dozvoliti da se dimi, i rasporediti ih fino jednako po čitavoj površini tave za duboko prženje, jednu uz drugu. Kada malo porumene sa donje strane okrećemo ih komplet – dobijemo kao tanku pogaču od paprika – i pržimo ih sa druge strane. Ako posumnjamo da smo stavili deblji sloj paprika možemo našu pogaču od paprika rasjeći po sredini i zatim još jednom unakrsno, tako da dozvolimo da se paprike bolje isprže.

 

Dok se malo ne uhodamo – treba paziti da se pakore ne preprže, da ne budu tvrde ili pak da ne ostanu sirove previše ako smo stavili deblji sloj u ulje i maslac.

 

 

sonagaurangadas

Komentariši