THANDAI

 


 

MLIJEKO S ANISOM, GROŽĐICAMA I PISTACIJAMA

 

Za pripremanje thandaiya ne morate koristiti mlijeko. Možete umjesto njega koristiti vodu, ali mlijeko ublažava aromu začina [i zdravije je – pogotovo toplo].

 

 

POTREBNI SASTOJCI

 

100 gr grožđica

2 kašike anisa

425 ml vode

25 gr pistacija

575 ml punomasnog mlijeka

½ kašikice mljevenog kardamoma

4 kašike meda ili 6 kašika šećera

 

 

 

PRIPREMA

 

Prelijte grožđice toplom vodom i pustite da se 10 minuta namacču. Kuhajte anis u 425 ml vode 5 minuta, smanjite vatru, te na laganoj vatri kuhajte daljnjih 10 minuta. U mikseru usitnite pistacije, procijeđene grožđice, mljeveni kardamon i zatim dodajte mlijeko. Procijedite vodu s anisom i umiješajte med. Dolijte mlijeko sa začinima, dobro promiješajte i rashladite. Poslužite u ćašama ukrašenim listićima metvice.

 

 

Vrijeme pripremanja i kuhanja: 25 minuta

 

 

REFERENCE:

 

  • VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja dasa

 

 

 

 

 

 

 

sonagaurangadas

Komentariši