MLIJEKO S ANISOM, GROŽĐICAMA I PISTACIJAMA
Za pripremanje thandaiya ne morate koristiti mlijeko. Možete umjesto njega koristiti vodu, ali mlijeko ublažava aromu začina [i zdravije je – pogotovo toplo].
POTREBNI SASTOJCI
100 gr grožđica
2 kašike anisa
425 ml vode
25 gr pistacija
575 ml punomasnog mlijeka
½ kašikice mljevenog kardamoma
4 kašike meda ili 6 kašika šećera
PRIPREMA
Prelijte grožđice toplom vodom i pustite da se 10 minuta namacču. Kuhajte anis u 425 ml vode 5 minuta, smanjite vatru, te na laganoj vatri kuhajte daljnjih 10 minuta. U mikseru usitnite pistacije, procijeđene grožđice, mljeveni kardamon i zatim dodajte mlijeko. Procijedite vodu s anisom i umiješajte med. Dolijte mlijeko sa začinima, dobro promiješajte i rashladite. Poslužite u ćašama ukrašenim listićima metvice.
Vrijeme pripremanja i kuhanja: 25 minuta
REFERENCE:
- VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja dasa