SAMOSA

 

SMOTULJCI NADJEVENI POVRĆEM

 

Kada jednom okusite dobre samose shvatit ćete zašto su najomiljeniji indijski snack. Za promjenu. možete nadjevu dodati svježeg panira i okusiti razne mješavine začina.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

 

400 gr bijelog brašna

½ kašikice piskavice

¼ kašikice soli

½ kašikice ribanog svježeg đumbira

100 gr rastopljenog maslaca

½ kašikice kurkume

150 ml jogurta

½ kašikice mljevenog koriandera

2-3 krompira srednje veličine

¼ kašikice asafoetide

1 manji karfiol razrezan na cvjetove

½ kašikice mljevenog cimeta

200 gr svježeg graška

½ kašikice mljevenih klinčića

4 kašike biljnog ulja

2 kašikice soli

1 kašikica rimskog kumina

¼ kašikice bibera

 

Maslac ili biljno ulje

 

PRIPREMA I PRŽENJE

 

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so. Vrhovima prstiju utrljajte rastopljeni maslac u brašno, tako da mješavina nalikuje grudicama kruha. Polako dolijte jogurt i umijesite tijesto. Mijesite snažno 5 minuta dok ne postane glatko i meko. Me smije se lijepiti za prste. Stavite ga u zdjelu, poprskajte s nekoliko kapi vode, pokrijte mokrom krpom i pustite da odstoji dok pripremate nadjev.

 

Ogulite krompire i nasjeckajte ih na kockice. Karfiol — cvjetaču krupno naribajte ili narežite na sitne cvjetove. Skuhajte grašak da omekša i zatim procijedite.

 

Stavite veliku tavu na umjerenu vatru te popržite rimski kumin i piskavicu u 2 kašike putera — maslaca ili ulja. Kad malo potamne, dodajte đumbir i mljevene začine pa pržite još nekoliko sekundi. Dodajte kockice krompira. Pržite miješajuci 3 do 4 minute i potom dodajte karfiol –cvjetaču. Pržite miješajući još 3 do 4 minute. Dolijte 2 kašike vode, poklopite i pirjajte 15 minuta da povrće omekša, pazeći pritom da ne zagori. Dodajte kuhani grašak, posolite i prebacite na poveći pladanj da se ohladi.

 

U međuvremenu izvaljajte tijesto.

 

Pospite radnu površinu brašnom. Od tijesta oblikujte 10 kuglica. Izvaljajte svaku u krug prečnika 15 cm. Prerežite svaki krug na pola. Navlažite ravnu stranu svakog polukruga od sredine prema kraju. Sastavite dva kraja ravne strane, oblikujući kupu. Čvrsto pritisnite vlažnu i suhu stranu skupa, tako da se slijepe. Napunite dvije trećine kupe nadjevom. Zatvorite otvor. Pritisnite dio ruba prstima, okrenite ga prema gore i tako zalijepite. Pritisnite zatim slijedeći dio ruba, okrenite ga prema gore i zalijepite pored prethodnog. Na taj način oblikujte mali vijenac.

 

Zagrijte u posudi maslac – puter ili ulje na umjerenoj vatri. Pržite ih odjednom nekoliko 10-15 minuta, često ih okrečući dok obje strane ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih i stavite da se ocijede.

 

Vrijeme pripremanja, kuhanja i prženja – 75 minuta.

 

 

 

REFERENCE:

 

  • VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja Dasa

 

 

sonagaurangadas

Komentariši