SMOTULJCI NADJEVENI POVRĆEM
Kada jednom okusite dobre samose shvatit ćete zašto su najomiljeniji indijski snack. Za promjenu. možete nadjevu dodati svježeg panira i okusiti razne mješavine začina.
POTREBNI SASTOJCI
400 gr bijelog brašna |
½ kašikice piskavice |
¼ kašikice soli |
½ kašikice ribanog svježeg đumbira |
100 gr rastopljenog maslaca |
½ kašikice kurkume |
150 ml jogurta |
½ kašikice mljevenog koriandera |
2-3 krompira srednje veličine |
¼ kašikice asafoetide |
1 manji karfiol razrezan na cvjetove |
½ kašikice mljevenog cimeta |
200 gr svježeg graška |
½ kašikice mljevenih klinčića |
4 kašike biljnog ulja |
2 kašikice soli |
1 kašikica rimskog kumina |
¼ kašikice bibera |
|
Maslac ili biljno ulje |
PRIPREMA I PRŽENJE
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so. Vrhovima prstiju utrljajte rastopljeni maslac u brašno, tako da mješavina nalikuje grudicama kruha. Polako dolijte jogurt i umijesite tijesto. Mijesite snažno 5 minuta dok ne postane glatko i meko. Me smije se lijepiti za prste. Stavite ga u zdjelu, poprskajte s nekoliko kapi vode, pokrijte mokrom krpom i pustite da odstoji dok pripremate nadjev.
Ogulite krompire i nasjeckajte ih na kockice. Karfiol — cvjetaču krupno naribajte ili narežite na sitne cvjetove. Skuhajte grašak da omekša i zatim procijedite.
Stavite veliku tavu na umjerenu vatru te popržite rimski kumin i piskavicu u 2 kašike putera — maslaca ili ulja. Kad malo potamne, dodajte đumbir i mljevene začine pa pržite još nekoliko sekundi. Dodajte kockice krompira. Pržite miješajuci 3 do 4 minute i potom dodajte karfiol –cvjetaču. Pržite miješajući još 3 do 4 minute. Dolijte 2 kašike vode, poklopite i pirjajte 15 minuta da povrće omekša, pazeći pritom da ne zagori. Dodajte kuhani grašak, posolite i prebacite na poveći pladanj da se ohladi.
U međuvremenu izvaljajte tijesto.
Pospite radnu površinu brašnom. Od tijesta oblikujte 10 kuglica. Izvaljajte svaku u krug prečnika 15 cm. Prerežite svaki krug na pola. Navlažite ravnu stranu svakog polukruga od sredine prema kraju. Sastavite dva kraja ravne strane, oblikujući kupu. Čvrsto pritisnite vlažnu i suhu stranu skupa, tako da se slijepe. Napunite dvije trećine kupe nadjevom. Zatvorite otvor. Pritisnite dio ruba prstima, okrenite ga prema gore i tako zalijepite. Pritisnite zatim slijedeći dio ruba, okrenite ga prema gore i zalijepite pored prethodnog. Na taj način oblikujte mali vijenac.
Zagrijte u posudi maslac – puter ili ulje na umjerenoj vatri. Pržite ih odjednom nekoliko 10-15 minuta, često ih okrečući dok obje strane ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih i stavite da se ocijede.
Vrijeme pripremanja, kuhanja i prženja – 75 minuta.
REFERENCE:
- VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja Dasa