SEB KI CHATNI

 

CHATNIYI  I  RAITE

 

Inače chatniyi i raite divno upotpunjavaju i svojim živim bojama obogaćuju izgled i aromu glavnog jela. Bez obzira na vrstu – kuhani chatniyi i svježi – svi su chatniyi jako slatki i jako ljuti, tako da potpomažu vatru — agni u stomaku, pored toga što imaju i jako privlačan ukus.

 

Prema riječima Šrila Prabhupada – dobar je chatni tako ljut da ga jedva možete jesti i tako sladak da mu se ne može odoljeti. Obično se poslužuju samo jedna do dvije kašike uz glavno jelo u posebnoj posudici ili uz rižu na tanjuru. Ko još nije okusio chatni – malo upozorenje – nemojte uzimati čitavu kašiku najednom.

 

Neki se chatniyi mogu poslužiti kao umak za slane priloge. Tako je chatni od paradajza – jer se jedna vrsta chatniya priprema i od nekog povrća – vrlo ukusan sa pakorama od povrća, kaćoriyima i prženim popečcima od krompira.

 

Gore spomenute raite se pripremaju od kuhanog ili sirovog povrća ili svježeg voća i začinjenog jogurta. Vrlo su lake i osvježavajuće, brzo se pripremaju, a poslužuju se posebno u malim posudama.

 

ČATNI OD JABUKA

 

Ovaj se chatni može pripremiti od gotovo svih vrsta jabuka. Odaberite čvrste, zrele jabuke, izbjegavajući prevelike i brašnaste.

 

Prema ovom receptu možete pripremiti chatnije i od drugoga voća — bresaka, šljiva, marelica, mangoa, guave, ogrozda i kupina. Asafoetidu možete izostaviti, a količinu ljute papričice odredite po vlastitom ukusu.

 

POTREBNI SASTOJCI

 

 

1 kg jabuka srednje veličine

2 – 3 suhe zdrobljene ljute papričice

4 kašike putera ili gheea ili biljnog ulja

5 klinčića

2 kašikice ribanog svježeg đumbira

1 kašikica kurkume

2 štapića cimeta – duga 5 cm

1 prstohvat asafoetide

1 kašikica anisa

4 kašike vode

 

4 kašike smeđeg šečera

 

 

PRIPREMA  I KUHANJE

 

Jabuke operite, ogulite, očistite od košpica i narežite na manje kriške – neko voli na kockice. U posudi zagrijte maslac — puter ili biljno ulje. Kad se počne dimiti dodajte đumbir, stapiće cimeta, anis, ljute papričice i klinčiće. Pržite miješajuci dok anis ne potamni — oko 30 sekundi. Dodajte brzo kurkumu, asafoetidu i potom jabuke. Pržite miješajuci 5 do 6 minuta da jabuke posmeđe, a zatim dolijte vodu.

 

Poklopite i kuhajte oko 15 minuta, često miješajući, dok jabuke ne omekšaju. Zgnječite jabuke, dodajte sečer, pojačajte vatru i miješajte neprekidno dok se chatni ne zgusne. Rashladite do sobne temperature pa poslužite s vručim puriyima ili slatkišima na kraju obroka.

 

Vrijeme pripremanja i kuhanja: 30 minuta

 

 

 

 

REFERENCE:

 

  • VEDSKA VEGETARIJANASKA KUHARICA – BBT — Adiraja dasa [sa engleskog preveo Nenad Jarić Dauenhauer]

 

 

 

sonagaurangadas

Komentariši