CHATNIYI I RAITE
Inače chatniyi i raite divno upotpunjavaju i svojim živim bojama obogaćuju izgled i aromu glavnog jela. Bez obzira na vrstu – kuhani chatniyi i svježi – svi su chatniyi jako slatki i jako ljuti, tako da potpomažu vatru — agni u stomaku, pored toga što imaju i jako privlačan ukus.
Prema riječima Šrila Prabhupada – dobar je chatni tako ljut da ga jedva možete jesti i tako sladak da mu se ne može odoljeti. Obično se poslužuju samo jedna do dvije kašike uz glavno jelo u posebnoj posudici ili uz rižu na tanjuru. Ko još nije okusio chatni – malo upozorenje – nemojte uzimati čitavu kašiku najednom.
Neki se chatniyi mogu poslužiti kao umak za slane priloge. Tako je chatni od paradajza – jer se jedna vrsta chatniya priprema i od nekog povrća – vrlo ukusan sa pakorama od povrća, kaćoriyima i prženim popečcima od krompira.
Gore spomenute raite se pripremaju od kuhanog ili sirovog povrća ili svježeg voća i začinjenog jogurta. Vrlo su lake i osvježavajuće, brzo se pripremaju, a poslužuju se posebno u malim posudama.
ČATNI OD JABUKA
Ovaj se chatni može pripremiti od gotovo svih vrsta jabuka. Odaberite čvrste, zrele jabuke, izbjegavajući prevelike i brašnaste.
Prema ovom receptu možete pripremiti chatnije i od drugoga voća — bresaka, šljiva, marelica, mangoa, guave, ogrozda i kupina. Asafoetidu možete izostaviti, a količinu ljute papričice odredite po vlastitom ukusu.
POTREBNI SASTOJCI
1 kg jabuka srednje veličine |
2 – 3 suhe zdrobljene ljute papričice |
4 kašike putera ili gheea ili biljnog ulja |
5 klinčića |
2 kašikice ribanog svježeg đumbira |
1 kašikica kurkume |
2 štapića cimeta – duga 5 cm |
1 prstohvat asafoetide |
1 kašikica anisa |
4 kašike vode |
|
4 kašike smeđeg šečera |
PRIPREMA I KUHANJE
Jabuke operite, ogulite, očistite od košpica i narežite na manje kriške – neko voli na kockice. U posudi zagrijte maslac — puter ili biljno ulje. Kad se počne dimiti dodajte đumbir, stapiće cimeta, anis, ljute papričice i klinčiće. Pržite miješajuci dok anis ne potamni — oko 30 sekundi. Dodajte brzo kurkumu, asafoetidu i potom jabuke. Pržite miješajuci 5 do 6 minuta da jabuke posmeđe, a zatim dolijte vodu.
Poklopite i kuhajte oko 15 minuta, često miješajući, dok jabuke ne omekšaju. Zgnječite jabuke, dodajte sečer, pojačajte vatru i miješajte neprekidno dok se chatni ne zgusne. Rashladite do sobne temperature pa poslužite s vručim puriyima ili slatkišima na kraju obroka.
Vrijeme pripremanja i kuhanja: 30 minuta
REFERENCE:
- VEDSKA VEGETARIJANASKA KUHARICA – BBT — Adiraja dasa [sa engleskog preveo Nenad Jarić Dauenhauer]