INDIJSKI SLATKIŠ OD SIRA
Među mliječnim poslasticama, koje bhakte ujutro nude Krishni obično će se naći slatkiš sandesh. Ukusan je čak i bez dodataka, pripremljen prema ovom osnovnom receptu. Ako želite, možete mu dodati razne arome i boje za hranu [boje od prirodnog voća – ne hemiju], te ga razllčito oblikovati..
POTREBNI SASTOJCI
550 gr panira [svježi domaći sir – na hindiyu panir]
150 gr sečera
PRIPREMA
Napravite sir prema receptu za panir [biće uskoro objavljen], isperite ga pod hladnom vodom, a višak vode iscijedite stezanjem gaze. Pustite da se cijedi u gazi 45 minuta ili pod teretom 20 minuta. Snažno izmijesite sir na čistoj površini, tako da dobijete meko tijesto bez grudvica. Što je tijesto mekše, to ce slatkiš biti bolji.
Podijelite tijesto na dvije polovice. Jednu polovicu pomiješajte sa sečerom. Lagano kuhajte na slaboj vatri neprekidno miješajući drvenom kuhačom. Gusti će slatkiš sandesha prvo omekšati, a zatim se ponovno zgusnuti. Kada se zgusne i počne odvajati od dna posude — za što je obično potrebno 4 do 6 minuta, maknite ga s vatre. Ne smije se previše kuhati da ne bi postao suh i zrnast.
Na kraju pomiješajte zajedno kuhani i nekuhani sir ako želite, dodajte aromu ili boju, oblikujte kocku debljine 2,5 cm, te narežite na kockice kada se ohladi. Sandesh se može dovršiti i na drugi, tradicionalni način. Možete u njega umijesiti nekoliko kapi zelene ili crvene boje za hranu, te oblikovati kockice duge 5 cm. Na kraju ih možete uvaljati u prženi ili neprženi ribani kokos – brašno od kokosa.
Recept za pripremanje panira biće uskoro objavljen, ako ga sami prije negdje ne pronađete…
Vrijeme pripremanja i kuhanja: 40 minuta
REFERENCE:
- VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja dasa