BIJELA RIŽA
KOMENTAR: Vještinu kuhanja prema vedskim indijskim receptima najlakše ćemo postepeno savladati, ako posebnu pažnju na početku obratimo najjednostavnijim jelima i namirnicama i jelima u vrlini. Takva su i sva jela od riže.
Pravilno pripremljena bijela riža prava je poslastica. Možemo je poslužiti kao prilog uz raskošna ili začinjena jela, ili je garnirati i začiniti. Ako je želite obojiti žutom bojom, dodajte joj kašikicu kurkume pomiješane sa kašikom maslaca — putera. Predstavljamo vam tri različita načina pripreme obične bijele riže.
POTREBNI SASTOJCI
- 275 grama basmati riže ili druge dugozrnate bijele riže
- 500 ml vode
- 1 kašikica soli
- 1-2 kašikice maslaca — putera
PIRJANA RIŽA: To je najčešći način pripremanja riže u Indiji. Riža će tako upiti svu vodu i začine. Treba vam poklopac koji dobro prijanja uz posudu, kako para ne bi izašla, inače se riža neće dobro skuhati.
Ako je želite začiniti, dodajte joj malo limunova soka, malo kurkume, rimskog kumina u zrnu, svježe ljute papričice bez sjemena ili komade svježeg đumbira.
Operite rižu, pustite je da se namače 15 minuta, a potom procijedite i stavite na vatru slanu vodu u ovećoj posudi.
U drugoj posudi na srednjoj vatri otopite maslac i propržite rižu, miješajući je koju minutu, kako bi sva zrna ravnomjerno upila maslac-puter. Kada postanu prozirna, dodajte prokuhanu vodu. Pustite vodu da ponovno provrije. Neka snažno vrije jednu minutu, a zatim promiješajte rižu kako se ne bi slijepila. Dobro poklopite posudu. Smanjite vatru na minimum i kuhajte još 15 do 20 minuta [zavisno o vrsti riže], dok riža ne upije svu vodu i postane meka i rahla.
KUHANA RIŽA: Kuhanje je najbrži način pripremanja riže. Ovaj je postupak posebno praktičan kada rižu želite pomiješati s drugim sastojciima. Riža se [oprana] kuha u većoj količini vode nego što je može upiti, a zatim se procijedi.
U loncu debelog dna prokuhajte 2 1/2 litre posoljene vode. Dodajte rižu i kuhajte na jakoj vatri oko 10 minuta. Izvadite jedno zrno i prstima provjerite je li riža kuhana. Zrno treba biti potpuno meko; ne smije biti tvrdo u sredini. Ako je sredina još uvijek tvrda, nastavite kuhati nekoliko minuta, a zatim ponovno provjerite. Procijedite rižu i stavite u zdjelu za posluživanje, te pospite komadićima maslaca.
PEČENA RIŽA — Riža se prvo djelimično skuha u vodi, a zatim peče u rerni — pečnici. Ovaj je način pripreme najsporiji, ali zahtijeva najmanje pozornosti i daje čvrstu i rahlu rižu.
Zagrijte pečnicu na 150°C. Zavrijte 2 1/2 1itre posoljene vode i dodajte rižu. Pustite da ponovno provrije, a potom kuhajte 4 do 6 minuta. Procijedite rižu, stavite je u vatrostalnu posudu i pospite komadićima maslaca. Neki je kuhari prskaju kapljicama mlijeka.
Pokrijte posudu aluminijskom folijom, kako biste je što bolje zatvorili. Riža se mora kuhati na vlastitoj pari. Stavite posudu u pečnicu i pecite oko 20 minuta. Zatim provjerite je li gotova. Svako zrno mora biti meko, a riža rahla.
Vrijeme pripremanja i kuhanja:
- Pirjana riža — 20 minuta
- Kuhana riža — 15 minuta
- Pečena riža — 30 minuta
KOMENTAR – Svaku rižu, ipak prvo treba dobro pregledati i očistiti-izdvojiti eventualne strane stvari.
Riža se obično pere u tri vode lagano je prebirući rukom i okrečući u vodi, i zatim se procijeđena ostavi da se malo prosuši prije stavljanja na peć – oko 20 min do pola sata.
Lično, nikada ne solim ni jedno jelo [iako volim slano i ljuto], pa ni rižu u toku kuhanja ili pečenja, već po potrebi samo malo i to po završetku kuhanja i skidanja sa vatre. Tako ćemo izbjeći djelimično stvaranje kao solne kiseline u jelu, a uvijek možemo dodati soli po želji neposredno prije konzumiranja.
Kada se riža kuha na polaganoj vatri, ako smo pažljivi primijetićemo kao male rupe na površini riže, kada je kuhana i popila svu vodu i tada se skida sa vatre dok se još nije počela dimiti.
REFERENCE:
- VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHARICA – Adiraja dasa
- Lično iskustvo